3 konkreta tips för bättre bilder

3 konkreta tips för bättre bilder

Det fattas inte kameror där ute. Var och varannan har idag en kamera i mobiltelefonen. Enklare systemkameror är populärare än någonsin. Facebook svämmar över av foton. En bra och fin kamera, hur många megapixlar den än må ha, ger däremot inte automatiskt bättre bilder.

Här kommer 3 tips som snabbt och enkelt kan ge dig bättre bilder, oavsett om du vill skina på Facebook eller skriva ut bilderna.

1. Vinkel

Ett bra foto har sitt ursprung i fotografens betraktelse av motivet.

Många av oss betraktar en vacker blomma som just en blomma, som vi människor vanligen ser den. Därför tar vi ett foto av blomman uppifrån. Resultatet blir ett ganska ointressant foto av en möjligt vacker blomma. Ett foto som inte många höjer på ögonbrynen åt. Det som gör fotot ointressant är att det är precis såhär vi brukar se blommor, uppifrån, med utslagna kronblad.

Nästa gång du tänker föreviga en blomma kan du enkelt göra bilden intressantare genom att byta vinkel eller fokusområde. Lägg kameran längs marken eller varför inte ta en bild underifrån, med himlen som bakgrund. Med en annan vinkel än den vi brukar betrakta ett föremål på blir fotografiet på en gång mycket mer spännande. Fotografiet förmedlar helt enkelt en bild vi människor inte brukar se.

Något så enkelt som att byta vinkel kan ge vardagliga företeelser och föremål nytt liv och göra dem intressant på ett nytt sätt.

2. Ljuset

Ljuset kan vara en fotografs bästa vän och största problem, på samma gång.

För mycket ljus fräter ut färgerna i bilden och för lite ljus ger brus i bilderna.

Naturfotografer brukar prata om att det bästa (enda) riktigt bra tidpunkten att ta bilder i det fria är en halvtimme innan och efter soluppgången samt en halvtimme innan och efter solnedgången. Bara under dessa två korta pass är ljuset så mjukt att det ger varma och starka färger.

För det mesta kan vi inte vara så kräsna utan får finna oss i att försöka göra det bästa av det ljus som finns i den situation vi befinner oss just nu.

I mycket starkt ljus kan du försöka dämpa den utfrätande effekten genom att söka skugga. I starkt ljus kan även blixten assistera med att ta bort skarpa skuggor som ofta uppstår i exempelvis detaljer. Blixten kan alltså vara till nytta även vid väldigt mycket ljus.

I en mörkare miljö har kameror ofta svårt att fånga tillräckligt med ljus under den begränsade tid slutaren kan vara öppen för att fånga bilden. Försök använda blixt, extra lampor eller, om det går, flytta till en ljusare plats. En blixt är ofta byggd för att fungera bäst inom ett speciellt område från kameran. För långt ifrån gör blixten ingen nytta, för kort avstånd ger blixten en utfrätt bild. ta reda på om du kan ändra blixtens styrka i kamerans inställningar eller vrida blixten och studsa ljuset i ett vitt tak eller vägg. Om det inte går får man improvisera. En bit papper dämpar blixten effektivt och ger ett mjukare ljus på kort avstånd.

3. Närbild

Gå nära, närmare, närmast! Ett foto fångar bara en ganska liten del av det vi ser. Se därför till att fokusera på vad du vill säga med ditt foto.

Tillbaka till blomman. En bild med en blomma som upptar hela bilden visar själva blomman på ett starkare sätt än om blomman får bli en liten färgglad prick i ett hav av grönska.

4. Rensa och sortera

Med digitalkameran och billiga minneskort finns det inga praktiska gränser för hur många bilder du kan ta. Knäpp så mycket du kan! Men- glöm inte att sortera och gallra.

Det är inte kul att titta på 300 foton från samma semester, varken för dig själv och allra minst för någon annan. Välj ut de bästa 5 till 10 procenten av bilderna och kassera eller arkivera resten. 30 riktigt bra bilder ger faktiskt mer än 350 halvbra.

Naturligtvis gäller samma råd om du bara sparar bilderna för din egen skull i datorn, skriver ut dem eller publicerar för vänner och bekanta på nätet.

Stort lycka till!