Därför är ett trådlöst nätverk mer än bara datorer

För några år sedan byggde man framförallt trådlösa nätverk för bärbara datorer. Man skulle kunna röra sig fritt inom hemmet eller kontoret med sin bärbara dator och hela tiden ha tillgång till nätverket och Internet.

Detta gäller fortfarande och har på senare år blivit allt viktigare. Men- idag kan man ha nytta av det trådlösa nätverket i många fler sammanhang och kanske framförallt till allt fler olika enheter.

Idag är det inte ovanligt att så kallade smartphones har stöd för wi-fi. Detta gör att man kan surfa på nätet och använda en rad tjänster genom det egna trådlösa nätverket när telefonen finns inom täckningsområdet istället för att behöva använda 3G eller 4G, mobilt bredband. Detta ger en bättre hastighet och hjälper dig dessutom i vissa fall att spara pengar (om du betalar per volym mobil datatrafik).

Media extenders eller streamers blir populärare för varje dag. Genom en sådan apparat vid TVn eller förstärkaren kan du njuta av film, bilder eller musik via det trådlösa nätverket. Oavsett om du lyssnar på webbradio som kablas ut från andra sidan jordklotet, MP3 filer på en dator någon annanstans i huset eller online musiktjänster som Spotify gör ett trådlöst nätverk möjligt, utan sladdar.

Många typer av enheter som funnit med ett tag har fått nya fiffiga funktioner och fördelar med trådlösa nätverk. Idag kan du skaffa en trådlös skrivare eller ett trådlöst NAS. Dessa är tillgängliga för alla familjens eller företagets datorer och du kan dessutom bekvämt placera dem där du vill, oberoende av sladdar eller kablar. Det är inte så svårt att förställa sig hur skönt det skulle kunna vara att ställa skrivaren (som inte alltid är så snygg) i ett skåp eller en garderob istället för att behöva placera den på skrivbordet, där platsen alltid är knapp.

Skype har inneburit en smärre revolution för telefoni över landsgränserna. Alla som har familj, kollegor eller släkt på andra platser på jorden än här hemma i Sverige förstår säkert vad jag pratar om. Idag kan du köpa en dedikerad Skype telefon. Telefonen gör att du inte längre är beroende av datorn för att ringa via Skype. Naturligtvis kan flera av dessa telefoner använda ditt trådlösa nätverk och på så sätt fungera som vilken trådlös telefon som helst.